GURKODLINGEN

Mörkgrön växthusgurka
(Cucumis sativus)

Denna gröna, krispiga grönsak är mycket populär och används i den finländska kosten mer eller mindre dagligen.

Växthusgurkan har sannolikt sitt ursprung Afrika, varifrån den spridits till Asien och utvecklats längs vägen. Växthusgurkan i urpsrungsform finns fortfarande i norra Indien Himalayas bergets sydsluttningar. Dessa gurkor smakar bittert, och tilltalar inte den finska smaken. I Indien har  gurka odlats i mer än 3000 år. Från Indien spreds gurkan till Medelhavsländerna, västra Asien, Egypten och ca 100 år före vår tideräkning till Kina.

Jan-Erik Sigg Ab har den starka och goda mörkgröna växthusgurkan i sin odling. I växthusen finns tusentals plantor för finska växthusförhållanden resistenta sorter. Utbildade trädgårdsmästare ser till att de odlade gurkorna är av bästa kvalitet.

Gurkor förpackas i plast så snart de plockas. Plasten skyddar mot uttorkning och gör att gurkan behåller fukten och hålls fräsch tills konsumenten får den på matbordet. Gurkor ska inte förvaras i kylskåp, då kan de få kylskador.

Odling året runt

Varumärket SIGGPAC erbjuder året runt odlade kvalitetsgurkor från den egna toppmoderna helautomatiserade odlingsanläggningen på 67.000 m2.

SIGGPAC erbjuder storpartierna dagsfärska gurkor året om, varje dag, vilket garanterar en jämn och tillförlitlig tillgång på smakrika kvalitetsgurkor ut till konsumenten.

– Vår strävan är att få dagens skörd direkt ut i butikernas kyldiskar redan följande dag.

Sortering

SIGGPAC erbjuder storpartierna dagsfärska gurkor året om, varje dag, vilket garanterar en jämn och tillförlitlig tillgång på smakrika kvalitetsgurkor ut till konsumenten.

– Vår strävan är att få dagens skörd direkt ut i butikernas kyldiskar redan följande dag.

Förpackning

Våra nyskördade gurkor är krispigt fräscha och doftar gott. För att bevara fukten förses gurkorna med plast, packas och förs vidare ut till handeln så snabbt som möjligt.

Låt gärna plasten kring gurkan sitta kvar så länge som möjligt eftersom den skyddar mot uttorkning. Gurkor ska inte förvaras i kylskåp, då kan de få kylskador.

Gurkyoghurt med spiskummin

Ingredienser: 1 dl matyoghurt, 1/2 gurka, 1 krm salt, 2 krm spiskummin

  • Dela gurkan på mitten och kärna ur den genom att skrapa den med en tesked längs kärnhuset. Riv den på rivjärnets grova sida. Salta på rivet och lägg det i en sil. Låt stå ett par minuter och pressa sedan med handen så att en del av vätskan rinner bort.
  •  Rosta spiskumminfröna lite i torr panna så får de djupare smak.
  •  Blanda gurkan med yoghurten och spiskummin och ät som svalkande sås till exempelvis kyckling eller lax.

Sötsur gurksallad

Ingredienser: 1 gurka, 1 1/2 msk strösocker, 1 1/2 msk vitvinsvinäger, 1/2 msk rapsolja, 1 msk vatten, 1 tsk salt, riven pepparrot efter smak

  •  Skala gurkan slarvigt, halvera den och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i 1 1/ 2 centimeter tjocka skivor.
  •  Vispa ihop socker, vinäger, olja, vatten och salt i en skål. Vänd ned gurkan och smaka av med pepparrot.