KASVIHUONEEMME

Kurkku (Cucumis sativus)

Kasvihuonekurkku on todennäköisesti peräisin Afrikasta, josta se on siirtynyt Aasiaan ja kehittynyt matkan varrella. Viljellyn kurkun kantamuotoa esiintyy vielä Pohjois-Intiassa Himalajan vuoriston etelärinteillä. Ne kurkut maistuvat kuitenkin karvailta, eivätkä miellyttäisi suomalaista makua. Intiassa kurkkua on kasvatettu jo 3000 vuotta. Intiasta se levisi Välimeren maihin, Länsi-Aasiaan, Egyptiin ja lopulta, 100 vuotta ennen ajanlaskumme alkua jopa Kiinaan asti.

Jan-Erik Sigg Oy:llä on kasvihuoneissaan tuhansia taimia, joista kasvatetaan maukasta ja suomalaisissa kasvihuoneolosuhteissa kestävää lajiketta. Kurkun tarina, ja sen historia jatkuu myös tämän yrityksen tuotannossa.

Tummanvihreä, rapea suomalaiseen makuun soveltuva kurkku kasvatetaan valvotusti tutkimuksiin perustuen. Koulutetut puutarhurit takaavat, että Jan-Erik Sigg Oy:n kasvihuonekurkut ovat laadultaan Suomen parhaita.

Kurkut pakataan muoviin heti, kun ne on poimittu. Muovi säilyttää kosteuden vielä myymälässäkin ja kurkku pysyy raikkaana, kunnes asiakas saa sen ruokapöytäänsä. Asiakkaan ei tule säilyttää kurkkua jääkaapissa. Kylmässä kurkku voi vaurioitua, eikä maistu enää hyvälle.

 

Viljelyä vuoden ympäri

SIGGPAC tarjoaa vuoden ympäri laatukurkkuja omista täysin automatisoiduista kasvihuoneistaan. Viljelypinta-alaa on tällä hetkellä n. 67 000 m2.

Tukkuliikkeille tarjotaan vuoden jokaisena päivänä tuoreita kurkkuja, mikä takaa sen, että myös kuluttajat eri puolilla Suomea saavat nauttia näistä aina maukkaista vihanneksista vuodenajasta riippumatta.

Lajittelu

SIGGPAC tarjoaa tukkuliikkeille tuoreita kurkkuja vuodenajasta riippumatta, joka päivä. Laatu pysyy korkeatasoisena myös talvikuukausina.

SIGGPAC:in tavoitteena on, että asiakas saa elintarvikeliikkeestään tämän tumman, rapean laatukurkun jo seuraavana päivänä sen poimimisesta.

Pakkaaminen

SIGGPAC:in uuden sadon kurkut ovat rapeita ja tuoksuvat raikkaalle. Jotta kurkkujen kosteus säilyisi, ne pakataan muoviin niin nopeasti kuin mahdollista ja kuljetetaan tukkuihin ja sieltä edelleen elintarvikeliikkeisiin.

SIGGPAC:in henkilökunta neuvoo kuluttajia säilyttämään kurkkua muovissa niin pitkään kuin mahdollista, jotta kosteus säilyisi. Kotona kurkku säilyy parhaiten 12-14 asteen lämpötilassa. Kurkkua ei saa säilyttää jääkaapissa!

Gurkyoghurt med spiskummin

Ingredienser: 1 dl matyoghurt, 1/2 gurka, 1 krm salt, 2 krm spiskummin

  • Dela gurkan på mitten och kärna ur den genom att skrapa den med en tesked längs kärnhuset. Riv den på rivjärnets grova sida. Salta på rivet och lägg det i en sil. Låt stå ett par minuter och pressa sedan med handen så att en del av vätskan rinner bort.
  • Rosta spiskumminfröna lite i torr panna så får de djupare smak.
  • Blanda gurkan med yoghurten och spiskummin och ät som svalkande sås till exempelvis kyckling eller lax.

Sötsur gurksallad

Ingredienser: 1 gurka, 1 1/2 msk strösocker, 1 1/2 msk vitvinsvinäger, 1/2 msk rapsolja, 1 msk vatten, 1 tsk salt, riven pepparrot efter smak

  • Skala gurkan slarvigt, halvera den och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i 1 1/ 2 centimeter tjocka skivor.
  • Vispa ihop socker, vinäger, olja, vatten och salt i en skål. Vänd ned gurkan och smaka av med pepparrot.